Stress en acupunctuur

Stress en acupunctuur

Last van stress en acupunctuur

Angststoornissen vormen de goed voorkomende vorm van psychische aandoeningen in de Nederland. Ongeveer 19% van de volwassen bevolking heeft elk jaar te maken met een angststoornis. Een overvolle agenda zorgt vaak voor stress en acupunctuur is een goede behandelmethode tegen spanning.

Angststoornissen omvatten verschillende aandoeningen, waaronder gegeneraliseerde angststoornissen, paniekstoornissen, agorafobie en sociale angststoornissen. Elk syndroom heeft een specifieke set van definiërende criteria, maar ze hebben vaak de volgende tekenen en symptomen gemeen:

 • Rusteloosheid, nervositeit
 • Een gevoel van naderend gevaar, paniek of onheil
 • Verhoogde hartslag
 • Snelle ademhaling
 • Zweten
 • Trillen
 • Vermoeidheid of zwakte
 • Moeite met concentreren
 • Moeite met slapen
 • Maagdarmproblemen
 • Overmatige bezorgdheid
 • Vermijden van dingen die angst oproepen

Terwijl de bovengenoemde 19% elk jaar een klinisch gedefinieerde angststoornis ervaart, ervaren veel meer mensen een mildere vorm van angst en/of stress, soms op een vrij regelmatige basis. In het verleden bleek uit een onderzoek van De Telegraaf al eens dat dit percentage op 40% lag. Dit type angst of stress valt misschien niet onder een klinische definitie van geestesziekte, maar de ervaring kan nog steeds van invloed zijn op iemands kwaliteit van leven.

Niet-klinische angst

Angst is een normale en natuurlijke reactie op verschillende soorten gebeurtenissen of omstandigheden die we kunnen tegenkomen. Wanneer we bijvoorbeeld worden geconfronteerd met een bedreiging, maken angstgevoelens deel uit van de vecht- of vluchtreactie van ons lichaam, die een beschermingsmechanisme is. Zelfs soms “goede” gebeurtenissen, zoals een bruiloft of de geboorte van een kind, kunnen angst of stress veroorzaken.

Als de angst in verhouding staat tot de ernst van het probleem en ophoudt zodra de situatie is opgelost, dan is het geen probleem dat dit per se behandeld hoeft te worden. Het zoeken van hulp voor elke vorm van angst kan echter wel helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren en de stress effectiever te beheersen.

Corona en geestelijke gezondheid

Recente gegevens wijzen erop dat geestesziekten in het algemeen, en stress en angst in het bijzonder, zijn toegenomen sinds het begin van de COVID-19-pandemie. De angst om de ziekte op te lopen, de onzekerheid over de toekomst, het toegenomen isolement, het verlies van werk en de financiële nood hebben allemaal bijgedragen tot een toename van de angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Bovendien kregen eerstelijns gezondheidswerkers te kampen met burn-out en meer depressies, angsten en slapeloosheid.

Deze reacties zijn begrijpelijk gezien de ernst van de pandemie en de drastische veranderingen in het dagelijkse leven die veel mensen hebben ervaren. Omdat we waarschijnlijk nog lang met deze pandemie of mogelijk andere varianten te maken zullen hebben, is het belangrijker dan ooit om te proberen manieren te vinden om met stress en angst om te gaan en de algemene geestelijke gezondheid te verbeteren.

Angst en stress en acupunctuur behandelingen

Traditionele Chinese Geneeskunde is een geneeskunde die elke patiënt behandelt op basis van zijn of haar unieke behoeften. Behandelingen zijn afgestemd op de specifieke tekenen en symptomen van elke patiënt, zijn/haar medische geschiedenis en andere relevante levensstijlfactoren. Zo kunnen twee patiënten die vanuit de westerse geneeskunde gediagnosticeerd zijn met een angststoornis, vanuit de Chinese geneeskunde een verschillende diagnose krijgen en dus verschillende behandelingen en adviezen krijgen. Wat belangrijk is, is dat je als patiënt een behandeling krijgt die is afgestemd op jouw specifieke aandoening en behoeften en niet een op een protocol gebaseerde behandeling die voor iedereen met angst wordt gebruikt.

Talrijke studies hebben aangetoond dat stress en acupunctuur goed samen gaan; acupunctuur is een effectieve behandeling voor stress- en angststoornissen.

Bij stress is het raadzaam om steun te vinden bij je partner, familie of vrienden. Het gaat erom dat je je rust kan pakken en kan ontspannen. Heb je hier moeite mee of wil je extra hulp? Probeer dan eens acupunctuur om je stress te verminderen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat acupunctuur bewezen effectief is bij stress en angst bestrijding.

Vragen over stress en acupunctuur

Wil je meer weten over angst of stress en acupunctuur behandelingen? Neem dan contact op via telefoon 023 – 888 21 00 of stuur een email.

Heb jij recht op een vergoeding bij acupunctuur?

Feiten en tips over de vergoedingen door verzekeraars bij acupunctuur.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door zorgverzekering

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem beschikt over een AGB praktijk en zorgverlenerscode. De acupunctuurbehandelingen worden door vrijwel alle aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en de koepelorganisatie alternatieve behandelwijzen KAB. Yuk Chi Acupunctuur is een moderne praktijk en houdt zich scherp aan de regels met betrekking tot kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek Yuk Chi Acupunctuur praktijk

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem is een professionele acupunctuurpraktijk, gelegen aan de rand van Haarlem-Noord. De moderne acupunctuurkliniek ligt in een groene omgeving tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord en beschikt over een wachtruimte met receptie en drie behandelkamers. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Heemstede en Aerdenhout.

Acupunctuur Haarlem

Yuk Chi Acpunctuur Haarlem

Yuk Chi Acupunctuur Haarlem is een zeer professionele, moderne en grote acupunctuurpraktijk met drie behandelruimtes aan de rand van Haarlem-Noord.

Bij traditionele acupunctuur uit de Chinese Geneeskunde worden zeer dunne naaldjes geprikt op specifieke plekken van het lichaam.

Bij moderne acupunctuur komt geen acupunctuurnaald aan pas maar wordt laserlicht door middel van een laseracupunctuur apparaat gebruikt.

Contact

Yuk Chi Acupunctuur

Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 17.30
dinsdag 08.30 – 17.30
woensdag 08.30 – 17.30
donderdag 08.30 – 13.30
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten