Acupunctuur en Chinese Geneeskunde uitgelegd
Vragen en uitleg over acupunctuur en Chinese Geneeskunde

Acupunctuur Haarlem Acupunctuurpraktijk

Acupunctuur

Chinese Geneeskunde is een verzamelnaam voor verschillende behandelingstechnieken van gezondheidsklachten en ziektes. Acupunctuur is één van de behandelmethodes die hieronder vallen en is circa 3.000 jaar geleden ontstaan. Acupunctuur heeft vandaag de dag een grote aanhang. In de Chinese geneeskunde wordt het gebruikt om een breed scala van aandoeningen te behandelen. In de westerse geneeskunde wordt het voornamelijk gebruikt voor de behandeling van chronische pijn en geestelijke gezondheidsproblemen. Het is een effectief en veilig medische methode om van uw problemen af te komen of te verlichten.

Acupunctuur bestaat uit traditionele acupunctuur met naalden, en moderne acupunctuur met laser. Bij traditionele acupunctuur worden hele dunne naalden geprikt. Deze naalden zijn zo dun dat de meeste patiënten ze bijna niet voelen. De naalden beïnvloeden de doorstroming van Qi; dit is de vitale lichaamsenergie. Vanuit de Chinese Geneeskunde is de doorstroming van deze vitale energie verstoord, op het moment dat iemand ziek of pijnklachten heeft. Men spreekt van een blokkade dan wel stagnatie van deze energie doorvoer. Door acpunctuurnaalden op deze specifieke plekken te prikken worden de blokkades / stagnaties aangepakt met als resultaat dat de energie weer goed kan doorstromen. De klachten zullen verminderen / verdwijnen en patiënten zullen zich beter gaan voelen. De behandelingen met acupunctuur bevorderen het zelfherstellend vermogen.

Laseracupunctuur is een uitvinding van de 20ste eeuw uit Amerika. Bij deze moderne variant van acupunctuur wordt laserlicht gebruikt in plaats van acupunctuurnaalden. Deze vorm van acupunctuur is zeer geschikt voor kinderen en mensen met angst voor naalden.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is een verzamelnaam voor een aantal behandelingstechnieken die uit China komen, waaronder acupunctuur, kruiden en voedingsleer. TCM is gebaseerd op de gedachte dat geest en lichaam onafscheidelijk met elkaar zijn verbonden, en dat de mens en haar omgeving invloed op elkaar hebben. Zodra het lichaam niet in balans is, ontstaan er lichamelijke en/of emotionele klachten. Deze zogenoemde disbalans kan worden veroorzaakt door externe omgevingsfactoren (bijvoorbeeld door een auto ongeluk waarbij een persoon kampt met pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen), maar ook van binnenuit (bijvoorbeeld klachten ontwikkeld door het onderdrukken of negeren van emotionele problemen waardoor een persoon last heeft van druk op de borst, woede aanvallen, onverklaarbare pijnklachten, etc). In veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt door een combinatie van interne en externe factoren.

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek naar acupunctuur als medische behandeling is de afgelopen 20 jaar exponentieel gegroeid. Gedurende deze periode zijn er meer dan 13.000 studies uitgevoerd in 60 verschillende landen. Zie ook deze site met veel wetenschappelijke onderzoeken over deze behandelingstechniek.

Uit deze onderzoeken blijkt dat acupunctuur bepaalde processen en delen van het menselijk lichaam beïnvloedt:

  • biochemische processen (onder meer opioide en non-opioide neuropeptiden en neurotransmitters),
  • de cellulaire signaalafgifte,
  • het centraal zenuwstelsel en de
  • sensorische zenuwen.

Door deze verschillende werkingsmechanismen hebben acupunctuurbehandelingen invloed op verschillende gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld pijn, hormonale problemen, spijsverteringsproblemen, stress, zwangerschap, beroerte, stemmingsstoornissen, slaapstoornissen, ontstekingen, etc. 

Acupunctuur in Nederland

Acupunctuur in Nederland wordt steeds vaker toegepast. Uit een onderzoek van het CBS (Centraal Bureau van de Statistiek) bleek dat er in de periode tussen 2010 en 2012 circa 1 miljoen Nederlanders (6,5 % van de bevolking destijds) onder behandeling stonden van een alternatieve genezer. Ruim een kwart van deze patiënten was onder behandeling van een acupuncturist.  Uit een meer recent onderzoek uit 2018 blijkt dat circa 1,9 miljoen Nederlanders (11% van de bevolking destijds) een alternatieve genezer te hebben bezocht. Dat is bijna een verdubbeling in een paar jaar tijd.

Uit een ander CBS onderzoek blijkt dat vrouwen vaker aangeven evenveel waarde te hechten aan reguliere en alternatieve geneeswijzen dan mannen. Dit geldt ook voor 25- tot 65-jarigen ten opzichte van 18- tot 25-jarigen en 65-plussers. Vooral vrouwen en 25- tot 65-jarigen bezoeken vaker een alternatieve genezer. Ook bleek ook dat de meerderheid van de bevolking graag alternatieve geneeswijzen in het basispakket van de zorgverzekering terug ziet.
In ditzelfde onderzoek kwam naar voren dat men over het algemeen zeer te spreken is over alternatieve geneeskunde. Gemiddeld geven zij hun behandelaar een 7,9 als waarderingscijfer. Mensen bezochten vooral de acupuncturist, de osteopaat en de chiropractor.

Veelgestelde vragen over Acupunctuur en Chinese geneeskunde

Wat is Acupunctuur eigenlijk?

Chinese Geneeskunde is een verzamelnaam voor verschillende behandelingstechnieken van gezondheidsklachten en ziektes. Acupunctuur is één van de behandelmethodes die hieronder vallen en is circa 3.000 jaar geleden ontstaan.

Moet ik in acupunctuur geloven om te zien of het werkt?

Nee, je hoeft niet in acupunctuur te geloven om ervoor te zorgen dat het werkt. Je hoeft je er alleen voor openstellen door het maken van een afspraak en de behandelingen te ondergaan.

Logo-NVA-en-KAB

Acupunctuur vergoed door zorgverzekering

Acupunctuur Haarlem beschikt over een AGB praktijk en zorgverlenerscode. De acupunctuurbehandelingen worden door vrijwel alle aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Yuk Chi de Jong – Kan is lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en de koepelorganisatie alternatieve behandelwijzen KAB. Acupunctuur Haarlem is een moderne praktijk en houdt zich scherp aan de regels met betrekking tot kwaliteit, hygiëne en wetgeving.

Bezoek de praktijk van Acupunctuur Haarlem

Acupunctuur Haarlem is een professionele acupunctuurpraktijk, gelegen aan de rand van Haarlem-Noord. De moderne acupunctuurkliniek ligt in een groene omgeving tegenover het ziekenhuis Spaarne Gasthuis Haarlem-Noord en beschikt over een wachtruimte met receptie en drie behandelkamers. Yuk Chi de Jong – Kan is als acupuncturist bekend in onder meer Haarlem, Santpoort, Bloemendaal, Heemstede en Aerdenhout.

Acupunctuur Haarlem

Acpunctuur Haarlem

Acupunctuur Haarlem is een zeer professionele, moderne en grote acupunctuurpraktijk met drie behandelruimtes aan de rand van Haarlem-Noord.

Bij traditionele acupunctuur uit de Chinese Geneeskunde worden zeer dunne naaldjes geprikt op specifieke plekken van het lichaam. Bij moderne acupunctuur komt geen acupunctuurnaald aan pas maar wordt laserlicht door middel van een laseracupunctuur apparaat gebruikt.

Acupunctuur Haarlem is onderdeel van Yuk Chi Acupunctuur.

Contact

Acupunctuur Haarlem

Dijkzichtlaan 2
2071 EZ
Haarlem

Telefoon 023 – 888 21 00

Neem contact met ons op

Openingstijden

maandag 08.30 – 17.30
dinsdag 08.30 – 17.30
woensdag 08.30 – 17.30
donderdag 08.30 – 13.30
vrijdag gesloten
zaterdag – zondag gesloten